Vintage

Vintage

message 0 Hozzászólások

A "vintage" (ejtsd: vintidzs vagy vintázs) szó szerint fordítva szüretet, évjáratot vagy bortermelést jelent, eredetileg ugyanis a borászatban használták a kifejezést, ami a bor kitűnő minőségére és régiességére utalt.


Idővel a szó átkerült a divat és a lakberendezés szaknyelvébe is, ugyanezekkel a jelentésekkel társulva.

 

 Az 1920 és 1975 közötti öltözködési stílusok mindegyikét vintage-nek nevezhetjük, nem összekeverendő a retró stílussal, mely körülbelül az 1975-1990-es évek öltözékeit jelenti.
A vintage időszak ennél régebbi, sokkal nemesebb, ritkább, éppen ezért értékesebb ruhadarabok gyűjtőneve, de ez a jelentés mára kissé megváltozott, kitágult.

Főbb színei a púder- és a cukorkaszínek, valamint a fekete és a fehér. Kedvelt anyagai a csipke, selyem, bársony, damaszt, szatén és a tüll.

A második világháború után megjelennek a műanyagok, vagyis a szintetikus szálak, először a nejlon harisnya kerül be a divatba, majd az 1960-as évektől megkezdődik a műanyagok használata az öltözködésben is.

Egyszerre újszerű, nosztalgikus, játékos, vidám, izgalmas, nőies és merész, ami jellemző lehet a haj viselet alapján is, főleg a menyasszonyok körében van nagy tere, hiszen nem csak a hajuk, a ruhájuk, de az egész esküvő stílusát is meghatározhatják vele.

A textilek mintái eltérőek lehetnek, mivel az évek során rengeteg művészeti irányzat váltotta egymást, így az anyaghasználat elég változatos.

A romantikus vintage a természetes anyagokat részesíti előnyben, míg a modernebb változata már kombinálja a régit a kortárs elemekkel.

Mivel ez az irányzat konkrét életstílussá alakult át, így magában foglalja az élettér kialakítását is.

A stílus jellemzői a régi, akár funkcióját vesztett bútorok és használati tárgyak újra felhasználása, mivel nem cél a rendeltetés szerű használat, sőt elvárás is a kreatív megoldások alkalmazása.

A jelenség növekvő népszerűségét, hogy a vintage hatás elérése érdekében már az sem ritka, amikor egyébként viszonylag új bútordaraboknak vagy kiegészítőknek adnak régies hatást, például átfestéssel és visszakoptatással vagy régi hatású textíliákkal. Ez a shabby chic ("sikkesen kopott") romantikus, múltidéző stílusra jellemző, nem véletlenül van szoros rokonságban és összefüggésben a vintage stílussal.

A legszebb talán mégis az mindenben, amikor egy bútordarab, nem csak felújítást kap, de át is lényegül, az új eséllyel pedig szerepet is kap.A vintage sajátossága ugyanis, hogy a régi tárgyakat nem feltétlenül eredeti funkciójukban használják a kis felfrissítést követően. Így lesz egy kiselejtezett tv-állványból babaház, régi képkeretből ékszertartó vagy bőröndből éjjeliszekrény.

Ez a stílus a menyasszonyi ruhákban is megjelenik, vagy akár magában az egész esküvőben, és átjárja az egész esemény hangulatát.

Hozzászólások

Hozzászólás írása