Patchwork

message 0 Hozzászólások

A foltvarrás (folt mozaik, patchwork) az emberiség egyik legősibb kézművességeinek egyike. Ősi eredetét több legenda és feltárt alkotás bizonyítja, ezek közül az egyik legősibb emlék időszámítás előtt 3400-ból származó textil lepel és fejkötő, amit egy fáraó tetemén találtak.


Egy régi monda szerint Buddha készíttette az első foltmozaik szőnyeget, mivel hívei selymet ajándékoztak neki vallási áldozatul, és hogy áldozatuk ne vesszen kárba, elrendelte, foltocskákból templomi szőnyeget varrjanak.

Kisebb közösségekben a hosszú téli estéken ezzel a kézimunkázással múlatták idejüket.
Különböző mintákat és elnevezéseket találtak ki, amelyeket tovább adtak más tájak asszonyainak is. Így alakult ki a klasszikus blokk elnevezés.
Büszkeség volt egy-egy új motívumot feltalálni és elnevezni, így mára számos technika ismert, különc kézművességgé alakult és saját történelmet alapított.

Napjainkra a technika magas szintű fejlődése a foltvarrás területén jelentős változásokat hozott.
A varrógépek fejlesztése, elterjedése meggyorsította a varrási folyamatot. A gépesítés azonban nem feledteti,, hogy a kézi varrással elkészített művek nagyobb értékűek.

 A foltvarrókat jól felszerelt, bőséges textil választékkal, segédeszközökkel ellátott szaküzletek szolgálják ki már a mai világban.
Rendszeresen tartanak kiállításokat és vásárokat, és már világszervezetük is van.

A foltvarrás művészete egyre jobban virágzik és növekszik és ez még így is marad és most már nálunk is lehet ehhez megfelelő alapanyagokat beszerezni.
Kínálatunk folyamatosan fog bővülni és a nagy sikerre való tekintettel átmeneti hiányok léphetnek fel egy két minta esetében, de akkor is van még miből választani nálunk.

Hozzászólások

Hozzászólás írása